Er produkter laget av plast bærekraftig?

I diskusjoner om miljøproblemer er temaet plast vanligvis noe av det første som kommer opp. Det er sant at plastavfall er et stort problem som plager søppelfyllinger og hav over hele verden. Men når den brukes riktig og gjennomtenkt, kan plast og miljø leve i harmoni. Plast har blitt en essensiell del av livene våre. Og når vi er så avhengige av plast, i hvilken grad er plast miljøvennlig?

Det å påstå at plast er bærekraftig i seg selv er vanskelig å understøtte og hadde vi hatt en annen nedbrytbar kilde med samme egenskapene hadde det vært et enkelt bytte. Men frem til det blir en realitet, er det viktig å belyse hvorfor plast i flere tilfeller bidrar positivt. Kvalitet og holdbarhet er en viktig faktor; fordi plast er motstandsdyktig mot korrosjon, støt, UV-stråler og mange andre miljøfaktorer, trenger den ikke å byttes ut like ofte som andre materialer.

Plast kommer fra en ikke fornybar kilde og kan ikke fult resirkuleres, men har god kvalitet og kan vare lenge dersom du tar vare på produktet ditt.

Vekt er også en viktig faktor som bidrar positivt, flere bil komponenter som tidligere var av tyngre materiale som metall eller glass er byttet ut med plast. Dette reduserer vekten og bilens bruk av drivstoff. På samme måte vil lav vekt påvirke frakt av produkter enten med skip eller fly.

Plast har en fantastisk vannavstøtende kvalitet som er viktig i en rekke produkter.

Plast produksjon

Plastproduksjonsprosesser er gunstig sammenlignet med mange andre elementer: Produksjonsprosessen av plast kan være energikrevende med fossilt brensel, men i forhold til andre materialer er det fortsatt en ressurs som er mer miljøvennlig. Gjenvinningsmetoder kan endre sammenligningen til tider. Det er fortsatt en klar fordel at plast kan bidra når konsekvent gjenbruk skjer.

Vit at når du kjøper et plast produkt ligger en kontrakt med naturen om at du tar vare på produktet slik at du forlenger levetiden og ser til at produktet ikke havner på avveie.

Bakdelen er også fordelen

Problemet med plastikk er at dersom den har kort levetid hos forbruker (engangsprodukter) er prisen for naturen et kreditt kort med 100% rente. Dersom forbruker i tillegg ikke ser til at produktet blir resirkulert riktig er synden utilgivelig. Dersom plast blir brukt i produkter som er tiltenkt å vare er det få andre materialer som kan konkurrere. Den påvirkes lite av ytre påkjenninger og har en elastisitet som gjør at vi kan påføre støt og kraft uten at den ødelegges.

Det er tilnærmet umulig å leve plastfritt og det er heller ikke i flere tilfeller det beste alternativet. For produkter som er ment for engangsbruk kan man etterstrebe å leve plast fritt/redusert. Men se rundt deg, tastaturet ditt, kameraet, hodetelefonene, dekslet til mobilen, solbrillene, flasken og flere andre flerbruks produkter er omsluttet av plast. Med dette har de en forlenget levetid og er beskyttet mot ytre påkjenninger.

Vi i Skaugo har med dette valgt å se de positive effektene med plast (flerbruks produkter) men med viten om vårt ansvar. Vi gir derfor alle kunder muligheten til å levere tilbake brukte produkter (uansett alder) for rekreasjon eller trygg resirkulering. Samtidig som vi gir deler av overskuddet til oppryddings aksjoner og forskning på et bedre alternativ med samme egenskaper.