Ull er gull

Plagg og tekstiler av norsk ull har lang levetid og kan inngå i et mer bærekraftig forbruk. Men du skal være observant på hvor ullen kommer fra og hvilken reise den har hatt før den lander i butikk hyllen. Mye av merinoull for eksempel kommer fra Australia, på veien spinnes den i Kina, nøstes i Italia og superwashbehandles. Videre blir nøstene sendt for produksjon av klær i forskjellige land, før det om sider blir sendt til Norge.

Norsk ull er blant verdens mest miljøvennlige tekstilfibrer.

Etter som verdens bekymringer for miljø og økosystemer vokser, blir ulla stadig mer aktuell. Ull har unike tekniske egenskaper ingen annen fiber kan måle seg mot. Ull er naturens gave til oss alle.

Fordeler med ULL

Ull er hygroskopisk. Det betyr at den trekker til seg fuktighet fra omgivelsene. Når fuktigheten i omgivelsene øker eller minker, kan ullfiberen ta opp i seg eller frigjøre vanndamp. Ull har kapasitet til å absorbere opptil 30 % av egen vekt uten at den føles fuktig eller kald. Vi har alle lært at ull holder oss varme, men det som er så fint med ullen er at den er temperaturregulerende. Det vil si at den holder oss varm når det er kald og den kjøler oss ned når det er varmt. De naturlige krusningene i ulla skaper luftlommer som holder på kroppsvarme og fungerer som isolasjon for kroppen i kalde omgivelser. I tillegg bidrar ulla til å transportere fuktighet bort fra huden. Og når ullfiberen absorberer fuktighet, genereres det også varme.

Ullfiberens evne til å absorbere store mengder fuktighet gjør at huden holder seg tørrere, og dermed blir det mindre svette, bakterier og ubehagelig lukt. Ullas komplekse kjemiske struktur bidrar også til å absorbere og lukke inne lukter, som så blir frigjort ved lufting eller vasking. 

Heldigvis for norske sauer som lever blant verdens beste dyrevelferd

Overflaten på ullfiberen består av et naturlig beskyttende lag som bidrar til at væske og skitt ikke så lett blir sittende fast eller trekker inn i ullfiberen. På grunn av fiberens høye innhold av fuktighet er ull også naturlig anti-statisk, og trekker derfor ikke til seg så mye støv. På grunn av sine positive egenskaper i tilknytning til smuss og lukt trenger ikke ullklær å vaskes like ofte som andre klær. Lufting er ofte nok.

Ull er en naturlig, fornybar og biologisk nedbrytbar fiber.

Ull er “dyrket” av den enkle blandingen av solskinn, frisk luft, gress og vann. Ullfiber fra dyr er den mest gjenbrukte og resirkulerte fiberen i verden. Ull er 100 % biologisk nedbrytbart, så den bidrar ikke til mikroplastforurensning i havene våre eller på land. Den spiralformede fjærstrukturen gir også motstand mot kompresjon. Ullfiberen kan bøyes mer enn 20 000 ganger uten å brekke. Dette gjør ulla til en svært holdbar og varig fiber.

Ullfiber har høy kvalitet og kan med fordel resirkuleres og brukes på nytt i nye plagg eller materialer.